Main Menu

Home

Home

Welkom bij Lotuskring Atria

 

 

Vereniging Lotuskring Atria is een enthousiaste club van 25 gediplomeerde LOTUS-slachtoffers.

Onze leslokatie is in Moerkapelle (Gemeente Zuidplas) en de lessen zijn op de woensdagavond.

 

Momenteel wordt onze website aangepast waardoor er alleen een "homepagina"zichtbaar is.

Voor het aanvragen van LOTUS-slachtoffers of voor vragen over de kring of lotusopleiding, kunt u mailen naar ons secretariaat: Marianne v.d. Zaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij hopen onze site binnenkort weer in orde te hebben.

De Lotusopleiding

De afkorting L.O.T.U.S.staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers.

De opleiding wordt gecontroleerd en geëxamineerd door de bond voor Reddingswezen en EHBO "Het Oranje Kruis" waaronder ook alle ehbo-opleidingen vallen. Om tot de opleiding voor lotusslachtoffer te worden toegelaten dient men in bezit te zijn van een geldig ehbo-eenheidsdiploma van het Oranje Kruis en hiervoor ook de bijscholing te blijven volgen cq competent te blijven.

Een opleiding bestaat uit ongeveer 40 lessen van 2 uur welke gegeven worden in een periode van 2-2½ jaar.

In de cursus leert u hoe u diverse letsels zoals o.a. snijwonden, lapwonden, fracturen e.d. moet grimeren, acteren en ensceneren. Verder leert u bewusteloosheid en shock uitbeelden en ensceneren.

Een volledige opleiding kost circa € 400,-- maar dit bedrag betaald u in termijnen tijdens de cursus.

De kosten zijn als volgt samengesteld: 2 - 3 seizoenen contributie lotusgroep (€ 100,00 per jaar) grimespullen en examenkosten. (tarief Oranje Kruis) Vaak worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed door uw ehbo-vereniging.

Hierbij komen nog enkele door uzelf aan te schaffen materialen zoals enkele penseeltjes, nagelvijltje, vaseline en een koffertje voor uw grimespullen.

Wanneer een kandidaat slaagt voor het lotusexamen, ontvangt hij de lotusaantekening bij het eenheidsdiploma ehbo. Beide moet u geldig houden door het volgen van bijscholingslessen of het afleggen van competentietoetsen.

Voor de ehbo-vervolglessen moet u aangesloten blijven bij een e.h.b.o.- vereniging of competentie aantonen bij een ander erkend opleidingsinstituut.

De contributie voor de gediplomeerde (kring) leden bedraagt momenteel € 52.50 per kalenderjaar.

De cursus wordt gegeven op de woensdagavonden van 20 tot 22 uur in het Rode Kruisgebouw te Moerkapelle. (gemeente Zuidplas)

NB - Om de opleiding tot lotus te kunnen volgen, mag u geen lichamelijke beperkingen hebben. U moet alle letsels in de opleiding kunnen grimeren, acteren danwel ensceneren.

Wanneer u interesse heeft in het volgen van een lotusopleiding, neem dan contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06-25441930 (Lia Hommering, instructeur)

 

Het doel van lotus

Het doel van Lotus

 

Het voornaamste doel van Lotus is om door het uitbeelden van letsels en ziektebeelden de hulpverlener dichter bij de praktijk te brengen.

 

Lotuskringen nemen hierbij een belangrijke plaats in door opleidingen te verzorgen. In de opleiding tot Lotus leren personen om letsels en ziektebeelden, waarmee hulpverleners in de praktijk worden geconfronteerd, zo echt mogelijk na te grimeren en natuurgetrouw uit te beelden.

Bij de opleiding wordt ook geleerd een ongeval in scene te zetten en een ontwerp te maken van een ongevalssituatie.

 

DE HULPVERLENER KOMT DICHTER BIJ DE PRAKTIJK OMDAT:

  • men beter leert om een slachtoffer gerust te stellen en uit te vragen.
  • men een stukje wondherkenning meekrijgt.
  • men leert om aan de hand van gedrag van het slachtoffer en de antwoorden op de vragen, vast te stellen wat het slachtoffer mankeert.
  • door de juiste uitbeelding van het letsel of ziektebeeld de Eerste Helper kan waarnemen wat de verschijnselen zijn van bepaalde letsels.
  • men door de juiste enscenering van de ongevalssituatie door de lotus leert om zich een voorstelling te maken wat er is gebeurd, wat slachtoffers in zo’n situatie kunnen mankeren en op welke gevaren men in werkelijkheid moet letten voor zichzelf, omstanders en het slachtoffer.
  • men om leert te gaan met stress-situaties en enigszins gewend raakt aan het zien van (bloederige) verwondingen.
  • men met de lotus de praktijkhandelingen goed kan oefenen.

Simulatieslachtoffer

Simulatieslachtoffer 

 

Het doel van de opleiding is het op medisch en didactisch verantwoorde wijze grimeren en acteren van de verschijnselen van stoornissen en letsels ten behoeve van het onderwijs in de eerste hulp.  

De opleiding voor het certificaat simulatieslachtoffer wordt verzorgd door een lotusstudiegroep. Deze valt onder de verantwoordelijkheid van een lotuskring.De opleiding duurt ongeveer een jaar. Aan het eind van de opleiding wordt de competentie van de kandidaten beoordeeld tijdens een examen.
Als het examen met goed gevolg wordt afgelegd krijg je het certificaat simulatieslachtoffer. Je wordt dan toegelaten tot de opleiding voor het diploma lotus.

De opleiding wordt gegeven door een instructeur lotus en een medisch docent. Cursisten die in het bezit zijn van het certificaat jeugdlotus, kunnen een aangepast programma volgen en hoeven maar een beperkt gedeelte van het examen af te leggen.Tot de opleiding simulatieslachtoffer worden diegene toegelaten die in het bezit zijn van een geldig diploma Eerste Hulp.

 

CURSUSINHOUD:

 

* kennis verwerven over grimematerialen.
* het goed gebruiken van namaakweefsel.
* verschijnselen van een aantal stoornissen en letsel grimeren en acteren


voorbeelden van stoornissen en letsels:


* snij- steek-, lap- en scheurwonden
* schaafwonden
* neusbloedingen
* botbreuken
* verbrandingen
* ernstige bloedingen
* bewusteloosheid
* shock, flauwte, warmte- en koude letsels

 

Het examen wordt afgenomen door een instructeur lotus en een medisch docent die niet bij de opleiding zijn betrokken. Het examen wordt door het opleidingsinstituut zelf geregeld met examinatoren die door Het Oranje Kruis erkend zijn. 

 

VERLENGING:

 

De geldigheid van het certificaat is twee jaar en kan éénmalig met 2 jaar worden verlengd als men aan de instructeur lotus heeft aangetoond nog competent te zijn. 

Met het certificaat simulatieslachtoffer is men inzetbaar bij opleidingen voor het diploma Eerste Hulp.